Încărcătoarele bateriilor și auto-descărcarea

Bateriile sunt prin natura lor instabile. Din cauza electronilor ce se mișcă tot timpul și care trebuie ținuți sub control, acestea pierd continuu din putere. Acest fenomen este denumit auto-descărcare. În general, o baterie începe să se auto-descarce în primele secunde după ce a fost deconectată de la încărcător. Astăzi vom vorbi despre încărcătoarele bateriilor și auto-descărcarea.

În primele 24 de ore, aceasta va pierde între 2% (baterii AGM Premium) și 10% din putere. Din nou, acest proces se va repeta în următoarele 30 de zile și va lăsa chiar și o baterie Premium la 90% (100% – 5% în prima zi, -5% în 30 de zile = 90%). Un model inundat va ajunge la 70% în 30 de zile din cauza auto-descărcării (100% – 15% în prima zi, – 15% în 30 de zile = 70%). Astfel, dacă lași un acumulator nesupravegheat, trebuie să înlocuiești curentul pierdut.

Încărcătoarele sunt proiectate pentru a compensa pierderea prin auto-descărcare pe care o presupune depozitarea bateriilor auto cu plumb. Atunci când se utilizează bănci mari de baterii și încărcătoare instalate, funcția de încărcare lentă este de obicei inerentă și denumită ciclu de plutire. Un ciclu de plutire este o încărcare la aceeași tensiune ca și bateria completă.

În cazul în care bateria este completă la 13,1 volți sau la 13,2, atunci prima ar fi tensiunea corespunzătoare pentru o încărcare lentă pentru cea mai lungă durată de viață. Dacă dorești să păstrezi bateriile un pic mai proaspete (încărcate mai mult), dar nu la fel de mult timp (luni între înlocuiri), trebuie să crești tensiunea la 13,5 volți.

Unde ar trebui să ții încărcătorul pentru baterie?

Locul de amplasare a încărcătorului trebuie să fie atât de departe pe cât permit cablurile acestuia. Nu întinde cablurile de reîncărcare dincolo de lungimea lor naturală. Cablurile mai lungi ale încărcătorului pentru acumulatoare pot duce la pierderea eficienței, la incapacitatea de a încărca bateria în mod corect sau chiar la imposibilitatea de a încărca acumulatorul. În timpul unui ciclu de încărcare, nu pune încărcătorul pe partea de sus a bateriei, nici bateria pe partea de sus a încărcătorului.

Încărcarea emite gaze explozive și inflamabile, iar păstrarea aparatelor în aceeași zonă nu este o idee bună. În schimb, păstrează încărcătorul într-un loc uscat, stabil și bine ventilat în timpul încărcării. Nu încărca niciodată bateriile în apropiere de scântei sau flăcări.

Comments

comments

Leave a Reply

Read previous post:
Reconditionarea unei casete de directie – alegerea inteligenta pentru siguranta si bugetul dumneavoastra!

Directia sau sistemul de control al directiei autovehiculului, este sistemul care are rolul de a indrepta directia de deplasare a...

Close