Capacitatea noastră de a inventa şi de a inova, precum şi de a ne folosi de asta este tipic umană. Au fost multe încercări de a alcătui un top al primelor 10 invenţii din istoria umanităţii, dar nu există niciunul care să fie mulţumitor pentru toată lumea. Prezenta clasificare întocmită de Toptenz este şi ea controversată din capul locului. Apreciez efortul, dar mi se pare absurd ca nişte mari invenţii să nu se regăsească între primele 10.
10. Alcoolul – Se pare că oamenii fabrică băuturi alcoolice de aproape 12 milenii, aceasta fiind una dintre primele noastre invenţii. N-are rost să vă spun nimic despre utilizarea alcoolului în industria farmaceutică, cea alimentară ş.a. Unii l-ar consuma aşa cum e. Motive sunt de tot genul: de bucurie, ca să-ţi îneci amarul, de plictiseală etc.
9. Internetul – Fiind o invenţie nouă, încă nu suntem, poate, conştienţi de importanţa şi binefacerile internetului, dar cu siguranţă nouă, celor din blogosferă, ne-ar cam lipsi şi nu concepem lumea modernă fără el.
8. Controlul naşterilor – Mai ales în ultimii 50 de ani, femeile au deprins metode contraceptive sigure, lucru foarte important pentru ele, pentru că s-au putut afirma mai activ pe piaţa forţei de muncă, asumându-şi joburi la care nici nu visau.
7. Antibioticele – Cu numai 150 de ani în urmă, omul practic era lipsit de apărare împotriva infecţiilor. O simplă tăietură mai adâncă putea însemna condamnarea lui moarte. Ce protecţie putea oferi un bandaj împotriva micoorganismelor? O dată cu inventarea antibioticelor, a dispărut această problemă.
6. Anestezicul – Până nu demult, nu prea aveai ce face împotriva durerilor. Practicile chirurgicale erau sadice şi sângeroase. Singurul “ajutor” îl constituia o duşcă de tărie şi un băţ între dinţi. După apariţia anestezicelor şi împreună cu dezvoltarea metodelor chirurgicale şi perfecţionarea lor, speranţa de viaţă a crescut considerabil.
5. Presa tipografică – Să ne amintim că letopiseţele şi orice alte însemnări erau scrise de mână, cu fel şi fel de unelte pe tot soiul de suporturi scumpe, înainte ca lui Gutenberg să-i vină ideea cu adevărat revoluţionară de a construi presa tipografică. Fiind cronofage, scrierile se limitau, de regulă, la texte extrem de importante, pe teme religioase, ştiinţifice şi istorice. Presa tipografică a dus la răspândirea informaţiei mult mai rapid şi mai ieftin, la ea având acces mult mai mulţi oameni.
4. Canalizarea – Cu toate că vechii romani se ocupau de reţelele de canalizare, ele s-au răspândit abia după vreo două mii de ani. E drept că şi acum mai există groapa din fundul curţii în unele gospodării. Civilizaţia modernă a început cu adevărat când omul a avut la dispoziţe closetul, chiuveta cu apă curentă şi săpunul, un adevărat răsfăţ. Duşul a înlocuit butoiul cu apă şi asta a dus la îmbunătăţirea confortului.
3. Uneltele – Nu ne putem imagina societatea fără unelte. Desigur, omul primitiv a început să-şi facă unelte din piatră, care erau folosite pentru a construi arme de vânătoare din lemn şi să jupoaie animalele ucise. Astfel, a apărut în meniu carnea, pe lângă fructe, rădăcini şi unele legume. Fără unelte, chiar şi foarte simple fiind ele, cu toate că aveam creierul mai evoluat, eram net inferiori ca forţă şi rapiditate multor animale. De aceea uneltele constituie una din marile noastre invenţii.
2. Gătitul – Este o întreagă discuţie dacă putem considera focul drept una dintre extraordinarele invenţii ale omului sau nu. Totuşi, nu oamenii au inventat focul, acesta apărea în mod natural. Oamenii i-au găsit diverse întrebuinţări: armă împotriva animalelor sălbatice, gătitul alimentelor, încălzirea etc. Nu ne putem închipui civilizaţia fără să ştim să ne folosim de foc.
1. Limbajul articulat – Conform majorităţii surselor, este considerat cea mai mare invenţie fiindcă defineşte însăşi umanitatea. Dumnezeu este cuvântul, după câte ştim. Nu există civilizaţie fără abilitatea de a comunica (prin viu grai şi/sau prin scris). Într-un fel sau altul toate animalele comunică. După unele surse, chiar şi plantele. Deci tot ce are viaţă comunică. Dar omul este inegalabil. Nu se poate stabili cu exactitate de când există limbajul articulat. Fără limbaj, nu ne-am fi deosebit de restul animalelor şi am fi dispărut ca specie.
Toate bune, frumoase şi utile aceste invenţii. Fie-mi iertată îndrăzneala, dar mă întreb unde s-ar situa într-un top lărgit roata şi electricitatea? Nu vreau să contrazic minţile luminate care au alcătuit acest top sau altul, dar între primele 10, văd roata, electricitatea şi chiar controlarea focului. Parcă preferam privata în fundul curţii dar să avem electricitate. Sigur, trăiam mai puţin fără antibiotice şi analgezice, dar şi fără roată ne era tare greu. Nici măcar controlul naşterilor şi alcoolul, desigur, foarte importante, nu le văd între primele 10 invenţii.
În perioada în care făceam câteva publicaţii şi aveam nevoie de personal pentru a completa redacţia, pe lângă un test obligatoriu pentru stabilirea coeficentului de inteligenţă al competitorilor, puneam nişte întrebări de cultură generală, printre ele figurând şi care e cea mai importantă invenţie a omului. Am primit fel şi fel de răspunsuri, dar nimeni nu s-a gândit la limbaj. În schimb, au fost pomenite praful de puşcă, roata, televiziunea, telefonul şi multe altele.
Voi ce invenţii aţi introduce între primele 10, ca importanţă, şi pe care le-aţi retrograda?
Eu cred ca cea mai importanta e minciuna! Daca am fi fost setati genetic sa nu putem spune decat adevarul dispaream demult ca specie, ne-am fi luat gatul unul altuia oridecateori ne-am fi zis “arati ca dracu’!” sau “esti prost ca noaptea”. Dar asa…s-a inventat diplomatia!:))Si spunem “arati ca o diva ravasita” si “esti inteligent ca abisul Universului”.:))
Adelina, e foarte adevărat că omul (cu osebire femeia, ca să-i dau Cezarului ce-i al regelui Mihai) e maestru în limbajul articulat care-i plin de minciuni. De când e cuvântul, de atunci e şi minciuna. Trebuie să-i închinăm o odă. Tu, zeiţa ozeneurilor, demnă reprezentantă a stirpei de sex feminin, eşti cea mai în măsură să duci la îndeplinire acest proiect îndrăzneţ, provocator, menit să înalţe cugetul şi simţirea noastră, a oamenilor de rând…
Ce top 10!!!! E putin ciudat… Pentru mine,s-ar incadra antibioticele si anestezia (cu durerea si infectiile nu e de joaca- pentru ce sa sufar, cand pot trai zsi fara asemenea dureri, boli), gatitul (desi, mai recent vad o moda cu raw veganismul – as incerca numai ca sa zic ca nu am facut-o), electricitatea si canalizarea (apa curenta si toate adiacentele – poate oi fi hedonista, dar un minim de comfort imi place sa-l am asigurat) …. Nu stiu daca presa scrisa, dar cartile sigur mi-ar lipsi … mai nou si blogurile pe care le (re)citesc ….. Ia uite ceva nou: hainele – mare inventie mare – pentru orice sezon, cald sau rece, ploaie sau vant, extrem sau temperat. Deocamdata doar atat …:)
Just, poate şi veşmintele pot concura la unul din primele 10 locuri.
Ai dreptate cu alcoolul, dar canalizarea mi se pare similară cu civilizația, cu orașul, cu cetatea, cu a fi citadin, cu IGIENA. Mi se pare esențială în urbanism. Roata, da, roata este invenția fără de care nu ar fi existat aproape nimic. Până și robinetele se învârt, nu-i așa?! Antibioticele, o altă invenția capitală. Internetul…nu știu, zău…aveam Enciclopedii, telefon, telegraf, hm, mă mai gândesc. 😉
Te felicit pentru articol!
Mulţumsc, eşti generoasă!
În top 10 ar trebui să intre becu’ şi telefonu’.
De acord măcar cu electricitatea (prin extensie, cu becul).
Nu uita si de “CAFEA”
Nu uit, că doar sunt cu ceaşca în faţă!
E vorba despre inveţiile minţii omeneşti.
Cafeaua există de la Dumnezeu. Sau de la natură, dacă preferi.
Ea creşte şi fără intervenţia omului.
Cum ai spus si tu, acest top cuprinde unele inventii chiar banale(canalizare cel putin). Electricitatea cred ca ar trebui sa primeze in acest top, pentru ca fara de ea nu am avea multe din inventiile prezentate mai sus.
De acord.
Frumos topul cred ca putea aparea aici si sticla, oricum e greu sa faci un top 10 relevant pentru asa ceva 🙂
Într-adevăr, e greu de alcătuit un top, tot ai nemulţumi pe cineva.
Nu am vazut nici in articol si nici printre comentarii, roata. Sa ne imaginam viata fara roata. E cam grea, nu-i asa?
Adevărat, roata ar trebui să fie între primele 10. A fost pomenită de două ori în articol (spre sfârşit). Dacă ai fi citit întreg articolul, probabil că dădeai de ea.
Foarte ciudat, nu stiam ca limbajul articulat este o “inventie”…
Şi mie mi se pare ciudat, nici me nu-mi trecea prin cap.
Totuşi, dacă te gândeşti bine, poţi accepta năzdrăvănia asta.
Consider ca sunt mult mai multe lucruri in lume inventate care detin un impact mult mai mare asupra vietii noastre. Insa si acesta poate fi un top 10…de ce nu?
Tocmai fiindcă sunt mult mai multe lucruri
cu mare impact asupra vieţii de azi.
Incaltamintea
Ceasul
Blueginsii
Pixul/stiloul
Hartia
Muzica
Banii
Da, de acord cu muzica!
Şi celelalte sunt interesante, dar nu vitale.
Iar o sa aud critici…dar eu cred ca femeia este cea mai INUTILA inventie a omenirii !!
Sigur, ma refer la cum este femeia “de azi”, la ce gen de fiinta este… Mi-as dori sa fie asa cum ar fi normal, dar nu cred ca-s sanse
De aceea nici n-o să ai parte de vreo femeie.
Mă întristezi!
Insa, de departe, cea mai NEGATIVA inventie este…BANUL ! Din cauza lui s-au omorat oamenii in razboaie, crime, etc… Din cauza lor s-au transformat femeile in niste monstri dornici de material, nu de spiritual…din cauza banilor se intampla toate relele din lume….
Adica, bani multi au doar hotii, bisnitarii, parlamentarii, etc… Oamenii cinstiti nu mai snt lasati sa aiba bani, sa poata fi batjocoriti mai usor….
Dar si ei au nevoie de bani, sa traiasca. Si le este refuzat acest drept. CE LUME E ASTA, FRATILOR ?!
http://javra.eu/o-lume-nebuna-nebuna-nebuna/
Femeia?
wtf…
cum poate sustine un barbat normal ca femeia este o inventie proasta? Si fara ea…cam cum ar fi viata? 🙂
Omul n-a susţinut niciodată că ar fi normal.
Asa este, mi-a scapat.
Foarte buna remarca ta, bravo 🙂
Nu stiu cine spune ca trebuie un top sau un top din 10. Poate fi cu mai multe pozitii 😉
Cu siguranţă. Nu te-ai gândit la niciuna în primele 1044?