Creierul atinge maturitatea maximă pe la vârsta de 22 de ani, după care se poate menţine astfel numai un timp. După 5 ani de “palier”, apar semne de îmbătrânire a creierului. Pentru a nu se adânci declinul, creierul trebuie odihnit suficient şi stimulat corespunzător prin dietă. În continuare vom vedea cum ne putem îmbunătăţi memoria.
O memorie bună se bazează pe o alimentaţie sănătoasă, cu puţine grăsimi, dar cu multe vitamine şi nutrienţi, ca şi pe o hidratare corectă. În afară de asta, avem nevoie de 8 ore de somn şi de mişcare, pentru a menţine normală activitatea creierului.
Alimentaţia raţională previne problemele de memorie, iar ceea ce mâncăm poate duce la modificări în gândirea şi în comportamentul nostru. Specialiştii afirmă că nu există o anume alimentaţie care să ne ferească de tulburările de memorie, dar trebuie să avem un stil de viaţă sănătos în general, încă de la vârsta de 20-22 de ani, care să se menţină apoi tot timpul.
Totuşi, se ştie foarte bine ce alimente sunt acuzate că ne produc o proastă dispoziţie, lucru care poate duce la tulburări ale memoriei. În urma unor studii, nutriţioniştii au concluzionat că pâinea, brânza, zahărul şi alimentele dulci (biscuiţi, ciocolată, prăjituri) dar şi alcoolul şi cofeina ne afectează negativ dispoziţia. Este un aparent paradox, întrucât creierul produce mai multe endorfine, aşa-zisele “molecule ale fericirii”.
Zahărul e un drog care se vinde la liber
Tot mai mulţi specialişti spun însă că zahărul este cel mai comun drog şi se poate cumpăra fără probleme. Proteinele complexe ale endorfinei acţionează ca un analgezic forte eficient, anihilează durerea şi duce la relaxare şi chiar bucurie. Există şi alţi stimuli care declanşează secreţia acestei substanţe, ca sexul, efortul fizic, durerea, condimentele (piper, chilli) şi râsul. Întotdeauna, în urma acestor stimuli, se atinge o stare euforică.
E adevărat, creşte nivelul de glucoză în sânge, dar numai pentru puţin timp. După vreo două ore de la o masă sau după ce am mâncat ciocolată, începe să ne scadă glicemia şi apare o senzaţie de tristeţe. Uite aşa devenim dependenţi de drogul numit zahăr.
E bine să nu sărim peste micul dejun, ci să mâncăm alimente care se digeră uşor: orez, paste făinoase, cereale integrale etc. Acestea au un conţinut de carbohidraţi rezonabil, menţinând nivelul de zahăr din sânge stabil. Se ştie, de asemenea, că uleiul de peşte are acizi graşi care potenţează activitatea creierului.
Tulburări de memorie pentru perioade scurte de timp pot apărea şi din cauza deshidratării. Trebuie doar să bem destule lichide. Totodată e indicat să bem mai puţin alcool şi să reducem numărul de ţigări fumate. Unul sau cel mult două pahare de vin sunt de ajuns, dar numai în timpul mesei.
Somn şi mişcare
În somn, creierul consolidează cunoştinţele acumulate peste zi şi reface parţial amintirile. Practic, în timpul somnului, se întăresc legăturile dintre celulele creierului, fapt care ajută memorarea. De aceea somnul nostru nocturn trebuie să dureze între 7 şi 9 ore. Dacă dormim mai puţin suntem obosiţi şi avem dereglări ale memoriei, iar dacă dormim mai mult, ne trezim năuciţi. Şi, desigur, trebuie să nu ne culcăm târziu.
De asemenea, pentru a avea creierul treaz, dar şi pentru a preveni apariţia tulburărilor de memorie, avem nevoie şi de multă mişcare. Exerciţii fizice de intensitate mică şi medie impulsionează mărirea fluxului de sânge spre creier, ceea ce duce în final la creşterea numărului de celule nervoase. O plimbare în aer liber este relaxantă şi duce la oxigenarea creierului, iar acesta va funcţiona aşa cum trebuie.
Astăzi, nu numai bolnavii şi bătrânii au pierderi de memorie şi li se diminuează puterea de concentrare, ci suntem afectaţi şi noi, tinerii şi adulţii care trăim în condiţii de stres ridicat.
Depresia, anxietatea şi fobiile sociale provoacă tulburări de memorie. Un mecanism intern de apărare ne ajută să uităm întâmplările neplăcute şi unele detalii, lucru pentru care nu ne pierdem sănătatea psihică. Dacă avem frecvent lapsusuri, uitând fapte recente, trebuie să ştim că acestea sunt cauzate de stres şi de anxietate. După un tratament de specialitate, memoria ni se va reface.
Acest articol ar fi bine sa-l citeasca si cei pe care i-am ales sa ne conduca pentru ca prea des au pierderi de memorie. Poate ii ajua. 🙂
Ne-au uitat de multă vreme. Cum i-am ales, gata, lapsus de lungă durată…
E o contradictie aici_grasimile fac bine creierului si tot grasimile pot provoca AVC.Am observat adesea ca oamenii un pic obezi sunt spumosi au un spirit de observatie si simt al umorului iesite din comun si mai ales femeile slabute sunt crispate,constipate,fara chef si pofta de viata.
Probabil, e vorba de grăsimi diferite,
care vor duce la creşterea colesterolului “bun” sau “rău”.
Articolul l-am inteles dar n-am inteles ce legatura au pozele cu memoria. Sau m-am ramolit eu asa de tare si nu mai fac conexiuni? 😉
Sunt nişte fete care gândesc!
Tu nu te uiţi în oglindă când eşti gânditoare?
Tu eşti de gardă şi n-ai ce face,
cauţi pretexte să mă critici…
Eu zic ca prima fata gandeste mai bine. I se observa circumvolutiunile 😉
Daca ar fi dupa studiu, si poate o fi, eu sunt varza. Dorm maxim 4 ore pe zi si mic dejun nu servesc decat in cazuri exceptionale. Anul asta de vreo 2 ori 😉 Fara exagerare. La fel si cu lichidele…beau f. putine.
In schimb fac multa miscare.
Făcând multă mişcare, transpiri, iar cu transpiraţia se duc multe toxine din organism, dar şi apă. Şi trebuie să-i dai apă destulă din alimentaţie (supă, mâncare, băuturi răcoritoare, cafea, lapte, chiar şi apă).