După ce aţi urmat o dietă oarecare pentru a ajunge la greutatea dorită, trebuie să ţineţi cont de unele reguli, pentru a nu pune la loc kilogramele. Pentru ca efectele dietei să fie durabile, trebuie să vă deprindeţi cu unele obiceiuri sănătoase, care vă vor ajuta să vă menţineţi greutatea.
Desigur, v-aţi obişnuit organismul cu un aport caloric scăzut, în timp ce urmaţi o dietă. Trebuie să ştiţi că asta n-a dus numai la eliminarea multor grăsimi, ci şi la micşorarea masei musculare. De aceea, organismul vă cere să faceţi sport: mers pe bicicletă, jogging, gimnastică de întreţinere etc., ca să vă menţineţi greutatea. E bine să uitaţi de lift, aşa că urcaţi scările. Ar fi indicat să mergeţi la sală măcar o dată la două zile, dacă vă permite timpul, ca să vă tonifiaţi corpul şi să eliminaţi calorii şi toxine. În plus, mişcarea vă poate alunga stresul.
Vă este necesar un regim alimentar mai bogat cu 200-500 de calorii zilnic. Bineînţeles, trebuie să vă socotiţi necesarul zilnic de calorii. Pentru asta, trebuie să vă cântăriţi săptămânal. Dacă aţi luat puţin în greutate, veţi urma o dietă, o singură zi. Veţi mâncaţi numai fructe sau doar orez fiert, la alegere.
În tot cazul, şi după dietă e bine să urmaţi un program de alimentare corect. Trebuie să mâncaţi câte puţin şi des. Sunt recomandate trei mese principale şi două gustări zilnic.
Cum mâncaţi?
Trebuie să aveţi o alimentaţie diversificată, dar echilibrată. Mâncaţi multe legume şi fructe, dar să nu renunţaţi definitiv la niciun aliment, însă evitaţi grăsimile.
Cel mai sănătos este să gătiţi pe grătar sau „la abur”, cum probabil aţi aflat deja. Astfel, veţi evita grăsimile, fără să pierdeţi din savoarea felurilor de mâncare. În schimb, puteţi face risipă de mirodenii şi ierburi aromate. Atenţie la sare! Desigur, fără dulciuri! Nici măcar iaurturi cu fructe. Şi nici alcool, fiindcă are multe calorii!
Trebuie să mestecaţi încet, să savuraţi din plin ceea ce mâncaţi. Mâncarea nu-i o obligaţie, o corvoadă, ci o necesitate pe care trebuie s-o priviţi ca pe o recompensă. Deci bucuraţi-vă de ea mai mult timp. Nu strică să vă verificaţi din când în când greutatea.
Nu-i o nenorocire dacă încălcaţi puţin regulile
Mulţi nutriţionişti afirmă că nu trebuie să fiţi excesiv de stricţi cu interdicţiile în ceea ce priveşte alimentaţia. Desigur, e bine să respectaţi termenii dietei, dar o dată, de două ori pe săptămână nu se întâmplă nimic dacă vă permiteţi o mică plăcere gastronomică vinovată, fiindcă regimul se echilibrează în numai câteva zile şi nu vă afectează greutatea. Nu uitaţi să beţi apă plată cel puţin 1,5-2 litri pe zi.
Ca o curiozitate, vă informez că nişte cercetători serioşi de la Universitatea Oxford au stabilit că orice om nu mănâncă doar cu gura, deci nu numai gustul şi mirosul contribuie la alimentaţie, ci şi văzul. Astfel, ei afirmă că toate elementele roşii tind să micşoreze consumul de alimente.
Aşa încât farfuriile, castroanele şi cănile de culoare roşie sunt cele mai potrivite pentru persoanele care vor să-şi micşoreze greutatea corporală. De asemenea, alimentele dulci par mai gustoase dacă sunt servite în obiecte de veselă de culoare portocalie sau crem, nu în cele roşii sau albe.
Eu fac mult sport, sala de 3-4 ori pe saptamana. NU exagerez cu grasimile, in rest mananc orice 😀
Înseamnă că tu n-ai ţinut vreo dietă pentru a slăbi.
Din fericire n-am deloc problema asta 🙂
Da, dar nu se ştie cât o să ţină situaţia asta…
Eu ma lupt cu kg…, si nu reusesc sa dau jos nici macar 1kg :(. Fac sport destul de mult, aproape in fiecare zi. Din pacate, dupa o anumita varsta, copii( am 2 copii)…este mai greu sa ajungi la formele dorite. Insa …am o multumire, una mare: am fost la masaj(prima oara in viata mea) si mi s-a spus ca se vede ca fac sport, ca am carnea tare, tonifiata :). In concluzie …prefer ca la 1.68m… 59kg …sa fiu tonifiata, decat sa am 1.68m ..50kg..dar carnea fluturand usor la orice adiere de coapse …, brate , picioare :). Ideea este sa slabim inteligent( pentru o viata intreaga), sa nu tinem cure de slabire …. ci sa avem un stil de viata sanatos…,sa facem miscare…si MAI ALES …sa nu ne alegem in viata modele anorexice!! Feteleorrrr….sa nu va fie frica de sportul cu greutati; nu aveti cum sa deveniti supermuculoase … daca nu luati si suplimente!! Iar daca ati slabit cu diete, iar apoi va apucati sa faceti sport si vedeti ca luati in greutate … s-ar putea sa fie (in procent destul de mare) rezultatul tonifierii muschilor. Pe langa cantar…folositi si metrul :). Fac sport ca: TRX, Cycling, Tae Bo, Yoga,Pilates, alerg(in aer liber)… .Recomand exercitiile Zuzanei: http://www.youtube.com/watch?v=TTZ5Voqp7Ys
Dacă faci sport, dar nu reuşeşti să slăbeşti,
poate că n-ai găsit încă dieta potrivită pentru tine.
Buna. Este posibil sa nu fi gasit(inca) dieta potrivita pentru mine :), desi imi cantaresc alimentele, imi calculez caloriile( mai tot timpul), mananc putini carbohidrati( mai calc stramb cu putin dulce, dar rar), grasimi – doar cele din uleiul ce il pun la salata. Mananc multe legume fierte la abur, peste mult, fructe(am renuntat la carnea de pui din comert pentru ca este plina de hormoni…care ne deregleaza tot tot sistemul endocrin, la femei mai ales). Adevarul este ca nu am renuntat definitiv la paine… inca nu am reusit.Un nutritionist mi-a zis ca am atins un nivel maxim de slabit…, ca asa sunt eu. Probabil,daca nu voi mai manca nimic…voi slabi. :)Urmeaza sa fac niste analize pentru a vedea daca nu sunt probleme cu glanda tiroida 🙂 …si cam atat. Oricum, asa cum spuneam, nu sunt alarmata (inca) , pentru ca ma incadrez in limitele normale.
Dacă te încadrezi în limitele normale,
de ce vrei să mai slăbeşti?
Nu te placi aşa? Dacă nici tu nu te placi,
e mai greu s-o facă alţii.
Acceptă-te şi chiar iubeşte-te aşa cum eşti.
Da… cred ca ar fi bine sa dezvolti aceasta tema :). Daca incepem sa comentam aici, ne indepartam de subiectul articolului :).Fiecare om are nemultumirile lui…, nu?
Cu siguranţă, noi ne vedem cu un ochi mai critic decât e cazul.