De ce să folosim produse ecologice?

Produsele ecologice se mai numesc organice, bio sau eco şi sunt cele obţinute fără folosirea iradierilor şi a vreunor substanţe chimice, dar şi fără intervenții genetice, însă în armonie cu natura şi mediul înconjurător. Din ce în ce mai la modă în ultimii ani, acestea au devenit un real ajutor pentru cei care s-au săturat să citească etichetele, în goana după E-uri cancerigene. Astfel de produse sunt certificate în acest sens de un organism de certificare autorizat. Dar de ce să folosim produse ecologice?

Tot mai multe persoane îşi pun problema să folosească produse bio pentru a-şi proteja sănătatea. Parcă, în România, odată cu încetarea lucrului în fabrici și uzine, dărâmate toate după 1990, de niște oameni de bine, care au înțeles care-i treaba cu democrația, din ce în ce mai multe alimente sunt tratate chimic. Cel mai bun cernoziom, de după Ucraina, din întreaga Românie, zace aproape necultivat.

Și acolo unde se cultivă, se pune, pentru o sămânță, un kilogram de chimicale. Deunăzi văzusem la magazin roșii mari, frumoase, producție Polonia. Fără niciun gust. Iar la (hai să-i zic) țăran erau unele mici dar având gustul roșiilor de altădată. Cele de la țăran erau dublu ca preț. Am luat din acelea. Voi ce ați fi făcut?

Desigur, nu înseamnă că dacă un produs nu este ecologic, automat este toxic, dar ar trebui să ne îngrijoreze faptul că, de exemplu, porumbul din care s-a obţinut mălaiul a crescut pe un lot de pământ tratat cu îngrăşăminte chimice. O parte din substanţele toxice care au format îngrăşământul respectiv se regăsesc în mălaiul din comerţ. Unii ar spune că în acest caz am pus-o de mămăligă…

Acum goana după “produse sănătoase” nu mai miră pe nimeni. Ouăle de găină de acum 20 de ani nu se deosebeau între ele. La ora actuală, ne-a intrat în obişnuinţă să ne uităm la ştampila de pe ouă. Cifrele din ştampilă spun povestea găinii care l-a ouat, dacă a fost hrănită cu furaje de peşte, de exemplu, sau cu grăunţe, dacă a fost sau nu stresată, adică dacă a crescut în mediu natural sau înghesuită între alte mii de surate, într-o crescătorie.

Ce, parcă înainte de ’89, în crescătorii nu erau găinile ca sardelele? Ba bine că nu! Însă nu se mai trezea nimeni să verifice găina după puls, să declare că a crescut într-un mediu ostil, călcată în picioare de suratele ei. Tot mai mulţi dintre noi conştientizăm că trebuie să fim foarte atenţi ce fel de produse folosim.

Comments

comments

Leave a Reply