Se apropie data la care eu şi prietena mea intrăm în concediu de odihnă. Încă din iarnă i-am promis că vom merge şi la munte, şi la mare. Atunci m-am gândit că am destul timp la dispoziţie pentru a strânge bani pentru concediu, numai că, pur şi simplu, n-am reuşit să pun mai nimic deoparte. Au tot apărut cheltuieli neprevăzute, pe care a trebuit să le fac. Dar îi promisesem Ioanei că anul acesta vom vedea cea mai frumoasă cascadă din lume, care e în România, nu în vreun loc exotic, undeva departe.
Bunele mele intenţii nu sunt de ajuns. Şi prietenii mei şi-au făcut planuri de vacanţă. Totuşi, m-am dus la Ştefan, un vechi amic, înarmat cu nişte doze de bere şi l-am întrebat dacă mă poate ajuta. El, în glumă, mi-a răspuns cu o întrebare:
– Dar ce, eu sunt bancă?! iar eu m-am resemnat cu gândul că ultima mea speranţă s-a dus şi ea.
– Nu, Fănică, dar i-am promis mai demult Ioanei că o duc să vadă cea mai frumoasă cascadă din lume şi n-am cu ce…
– I-auzi! Şi asta prin ce colţ de lume este? se interesă el, desfăcând o doză de bere.
– Ei, n-ar fi prea departe, la 320 km de Bucureşti…
– Serios? Şi ce cascadă-i asta?
– Cascada Bicăr, Fănică! Noi nu băgăm în seamă frumuseţile naturii de la noi, dar o fac străinii. Jurnaliştii de la The World Geography au desemnat-o drept cea mai frumoasă din lume…
– Ce spui?! Chiar n-am auzit de ea. Pe unde e?
– În județul Caraș-Severin, între localitățile Anina și Bozovici, pe Cheile Minișului. Accesul e uşor, cascada aflându-se la punctul numit „Paralela 45”. Şi ştii de ce? Fiindcă se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe paralela 45 nord. Din anul 2000, cascada a fost declarată arie protejată de interes naţional. Dar vezi bine câtă reclamă i s-a făcut, dacă n-ai auzit de ea…
– Ştii că m-ai făcut curios? Dacă-i aşa, o să dau o fugă cu maşina, într-un weekend. O să se bucure nevastă-mea. Şi cum e? Mai povesteşte-mi despre ea!
– Izbucul Bigăr ţâşneşte cu putere, fiind alimentat de un curs de apă subteran care străbate peştera cu acelaşi nume din Munţii Aninei. După vreo 200 de metri, izvorul se varsă în râul Miniş de pe un con de tuf vulcanic calcaros cu o cădere de 7 metri, formând cascada Bigăr. Nu ştiu cum să-ţi explic, dar e un fel de clopot mare, format din calcar şi săruri minerale, pe care s-a prins muşchiul. E splendidă! E foarte aproape de şosea, se ajunge uşor acolo.
– Şi zici cu nu trebuie să mă caţăr pe nu ştiu ce munţi, nu?
– Nu, Fănele, e la câţiva metri de şosea…
– Păi poate facem împreună o excursie până acolo. Ce ne costă? Doar benzina, dus şi întors, poate facem undeva un popas, la iarbă verde, cu un grătar… Aşa că nu ne costă prea mult.
Actualizare – Din mai 2017, există un traseu turistic accesibil, la cascada Bicăr, care permite coborârea în condiții de siguranţă până la baza căderii de apă. Traseul a fost construit nu de vreo oficialitate a județului Caraș-Severin, cum ar fi fost normal, ci de către Coca-Cola, care a investit în acest proiect cam 140.000 de euro. Statul român era prea sărac, vezi bine…
Ce tare, si eu care ma gandeam ca Iguazu e cea mai frumoasa. Sau spectaculoasa, daca o fi vreo diferenta.
Mi-ar placea sa ajung in zona asta din Muntii Banat. Cu sau fara credit. 😛
Mai bine fără… Costă 5 lei de maşină, deşi n-au amenajat nimic acolo de 20 de ani. Cică vor face toalete şi o scară. Nu le e greu să promită.
Very informative article, i’m regular reader of your website.
I noticed that your blog is outranked by many other websites in google’s search results.
You deserve to be in top-10. I know what can help you, search in google
for:
Omond’s tips outsource the work